Systainer

Kort overzicht van de belangrijkste punten

  • Wat zijn systainers? Systainers zijn praktische helpers voor professionele zelfstandigen en hobby, voor het veilig opbergen en meenemen van gereedschap. Naast het eenvoudige opbergen zijn ze verschillend onderling gecombineerd stapelbaar, zodat ze zorgen voor systematische orde op uw werkplek. Een speciale vorm daarvan zijn de sortainers, die anders dan systainers geen deksel hebben maar in plaats daarvan via schuifladen overzicht bieden.
  • Als u hoge eisen stelt aan een overzichtelijke orde in uw werkplaats, dan zou u terug moeten grijpen op de flexibel configureerbare systainer. De systainer is beter dan een lege gereedschapskoffer voorzien van verstelbare verdeelschotten, zodat allerlei maten en soorten gereedschap daarin opgeborgen kan worden. Ook aan kleinere delen is bijvoorbeeld gedacht door een transparant dekselvak. In het algemeen zijn systainers een bijzonder goed aan te passen sorteersysteem dat u geheel naar uw wensen kunt samenstellen.
  • De toepassingsgebieden van systainers kennen geen beperkingen. Van een typische werkplaats tot aan grote industriële bedrijven: orde op de werkplek is het alfa en omega als het om effectieve productieprocessen gaat. Opbergboxen hebben daarbij het voordeel, dat ze in hun geheel of gescheiden als transportkisten kunnen worden gebruikt en dus ook voldoen aan de eisen van bijvoorbeeld Kanban of vergelijkbare vormen van de productiesturing.

Overzicht inhoud

  • 1. Waarvoor worden systainers gebruikt?
  • 2. Welke soorten systainers zijn er?
  • 3. Wat is bij de koop van systainers belangrijk?
  • 4. Welke merken zijn de bekendste onder de fabrikanten van systainers?
  • 5. FAQ: Wat u nog meer moet weten over systainers
    • 5.1 Welke systainers zijn compatibel?
    • 5.2 Is de binnenkant van de systainer gepolsterd?

1. Waarvoor worden systainers gebruikt?

Systainers gebruikt men vooral om gereedschap en klein materiaal veilig op te bergen en te vervoeren. Daarbij kunnen de systainers worden gebruikt als klassieke gereedschapskoffers, maar daarnaast zijn er ook vele andere toepassingsmogelijkheden. Bij gebruik in de productie kunnen systainers dankzij de verschillende configuraties ook diverse onderdelen van een product bevatten die dan handmatig moeten worden samengevoegd. Ze zijn dus een slimme verdere ontwikkeling van de gewone gereedschapskist. Door de verschillende buitenmaten en opbergruimte kunnen systainers geheel naar uw behoefte worden samengesteld. Alle buitendelen van een systainer, zoals de handgrepen en de sluitingen zijn in de koffer te verzinken en zijn zo geen doel voor corrosie. Tegelijkertijd maakt deze gesloten vorm van een systainer de perfecte transportbox, die in de auto bijzonder ruimtebesparend kan worden gestapeld. Hier de verschillende toepassingen nogmaals in een overzicht:

ordenen

opbergen

transporteren

in de werkplaats

in het magazijn

van gereedschap

in de productie

op de werkplek bij niet vaak gebruikte of gevoelige onderdelen

van verbruiksmateriaal zoals schroeven of slijpschijven

 

 

van kleinmateriaal

 

 

van elektrisch gereedschap

2. Welke soorten systainers zijn er?

Systainers worden in eerste instantie als basiskoffer geleverd. Deze kan al afhankelijk van de grootte diverse gereedschappen bevatten zonder deze daarbij sterk te sorteren. Een dergelijke systainerkoffer is goed geschikt voor het opbergen van dezelfde onderdelen, dus bijvoorbeeld schroeven van een bepaalde maat. Maar er kunnen ook delen in worden opgeborgen die ook zonder systematisering gemakkelijk te vinden zijn, zoals groter gereedschap dat gemakkelijk van elkaar te onderscheiden is. Als u de te bewaren delen meer gecategoriseerd wilt ordenen, dan hebt u een systainer met inzetstukken nodig.

Afhankelijk van de fabrikant kunnen bij de lege systainers verschillende modules worden gekocht zodat de koffer heel flexibel volledig naar wens kan worden uitgerust. Voor speciale wensen zoals op de bouw worden er ook systainers met contactdozen aangeboden. Daarnaast zijn er vele andere configuraties die rekening houden met persoonlijke voorkeuren, bijvoorbeeld de zwenkbare systainers Storage-Boxen, die de liefhebbers van klassieke gereedschapskisten enthousiast zullen maken.

Deze systainers is als elke andere afsluitbaar, stapelbaar en kan met modules en sortainers worden uitgebreid. De bijzonderheid: de box is voorzien van een stekkerdoos die spatwaterdicht is. Het aansluiten van elektrische apparaten is meestal aan de buitenkant en van binnen bijvoorbeeld veilig opladen van een mobieltje) mogelijk, zonder dat de sluitingen moeten worden losgemaakt.

Soort

Uitrusting

Lege systainers

Een basiskoffer met handgrepen, sluiting en deksel, die van binnen leeg is en met allerlei modules kan worden uitgebreid.

Configureerbare systainer

Der lege basiskoffer wordt uitgebreid door flexibel aangebracht verdeelschotten, waarin extra kleine containers kunnen worden ondergebracht. Zo kunnen zelfs schroeven van verschillende maten overzichtelijk en grijpklaar worden opgeborgen. Er kunnen ook schuiminlegstukken worden gebruikt.

Systainer Storage-Box

Normaal of afsluitbaar, heeft een dergelijke systainer zwenkbare binnenvakken, die kunnen worden uitgerust met nog meer sorteermodules en die net als alle andere systainers onderling gekoppeld kunnen worden en zo kunnen worden uitgebreid tot een systainersysteem.

Stroomverdeler-systainer

 

3. Wat is bij de koop van systainers belangrijk?

Bij de koop van een systainers is het belangrijk goed op het sluitsysteem te letten. Vroeger werden de verschillende systainers onderling bevestigd met vier snapsluitingen. Vele fabrikanten hebben deze sluitsystemen belangrijk verderontwikkeld en hebben het leven van de gebruikers werkelijk eenvoudiger gemaakt. De zgn. systainer-T-Loc is een sluiting, die drie functies combineert: openen, sluiten, verbinden. Dat betekent: in de praktijk, dat al gekoppelde systainers niet uit elkaar hoeven te worden genomen om een systeembox te openen die midden in de boxtoren zit. Deze truc hebben bijvoorbeeld de systainers van Festool. De sluiting is daarbij overigens niet meer een snapper maar een draaisluiting.

Wie al enkele systainers heeft moet controleren om welke wijze van sluiting het daarbij gaat. Afhankelijk van de fabrikant hebben deze verschillende namen. Niet alleen Festool heeft zijn systeem verbeterd en dus aangepast. Ook Makita is bij systainers overgestapt naar de zgn. MakPacs en Metabo is overgestapt naarMetaLoc. Goed nieuws: deze zijn compatibel met de "oude" systainers van de Classic Line en T-Loc . Dat moet bij andere merken per geval worden gecontroleerd.

4. Welke merken zijn de bekendste onder de fabrikanten van systainers?

Het meest voorkomend zijn de systainers en sortainers van Festool en Makita. Contorion heeft echter ook systainers van andere fabrikanten, bijvoorbeeld Fein, Schneider en Husqvarna, die allemaal uitmunten door hoogwaardige productie, robuustheid en flexibiliteit. Eigen toolboxen heeft ook de fabrikant Bosch, die deze onder de naam Bosch L-Boxx op de markt brengt.

Elektrische gereedschappen van een paar fabrikanten als Festool worden al in een daarvoor geschikte systainerboxen geleverd. Deze kan, maar moet niet speciaal, alleen voor het opbergen van dit gereedschap worden gebruikt. Ze kunnen ook met extra systainer-inzetstukken worden gemodificeerd en voor eigen doelen worden gebruikt.

5. FAQ: Wat u nog meer moet weten over systainers

5.1 Welke systainers zijn compatibel?

In het algemeen zijn de meeste nieuwe systemen van de fabrikanten compatibel met de oude T-Loc-systemen van Tanos. Toch kunnen deze soms niet midden in het systeem worden geopend. Om dus de voordelen te kunnen gebruiken van de nieuwe sluit- en koppelsystemen van de verschillende merken is het raadzaam om na verloop van tijd over te stappen op een systainersysteem van de nieuwe generatie. De investering zal lonen: u bespaart kostbare werktijd en moeite.

 

Oude systainersystemen

Systainers van de nieuwe generatie

Sterke punten

  • Minder kostbaar
  • In veel bedrijven al aanwezig
  • Werken met alleen een draaisluiting
  • Zijn onderling compatibel

Zwakke punten

  • Kunnen alleen boven in het systeem worden geopend
  • Er moeten steeds meerdere sluitingen worden bediend
  • Moeten nieuw worden gekocht
  • Samen met een oude systainer alleen via deze koppelbaar, niet omgekeerd

5.2 Is de binnenkant van de systainer gepolsterd?

Bij vele basismodellen is een polstering in het deksel inbegrepen. Andere schuimpolsteringen in diverse formaten kunnen daarna worden aangeschaft zodat u daarmee ook andere oppervlaktes van de systainer of de containers daarin kunt bekleden.

Video's

Festool showt systainers en sortainers

Sorry, we hebben niets kunnen vinden voor „”.

  • Probeer een vergelijkbare zoekterm of controleer je spelling.
  • Zoek bijvoorbeeld op productnaam, EAN/GTIN, eigenschap, categorie of merk.
  • Kun je niet vinden wat je zoekt? Veelgestelde vragen