Magneet-waterpas
Magneet-waterpas
Magneet-waterpas
filters
Alle filters opnieuw instellen
27 artikelen gevonden met 50 varianten
1-27 van 27 artikelen
Pagina 1 van 1
Magneet-waterpas
Je bent ongetwijfeld op de hoogte van het nut van een waterpas en waardeert hem om loodrechte, absoluut rechte posities te bepalen, of zelfs van tevoren bepaalde hoeken. Maar waar komt hier een magneet om de hoek kijken?
Een herinnering: hoe werkt de magnetische waterpas met of zonder magneet
De waterpas is een oud instrument en bestaat in de vorm met ingekapselde vloeistof als indicator al sinds 1661, maar het principe om met een waterpas hoogtevergelijkingen te maken om zo een absoluut niveau te verkrijgen was al bekend in de Kopertijd. Het kleine doorzichtige bakje met vloeistof (alcohol wegens het gevaar van vorst, geen water) dat in een boomstam is ingebed, heet een 'libel'. De meeste waterpassen hebben er twee, soms zelfs drie. Door een oppervlak uit te richten volgens de aflezing van de libel, kun je dus bij benadering de perfectie bepalen van een horizontale of (hier komt de tweede libel om de hoek kijken) de verticale. Om deze toestand te bereiken moet de luchtbel in de alcohol precies in het midden tussen de markeringen zitten. Er zijn ook speciale schalen die de vereiste 2 procent helling voor rioolwerk geven en die dus gemakkelijker door de rioolbouwer te gebruiken zijn dan wanneer hij zijn helling moet instellen met een 'gewone' waterpas. Gebruikelijker is het type waterpas dat een secundaire (of tertiaire) libel heeft die vooraf bepaald is voor hoeken van 45 graden. Dit betekent dat als het voorwerp waarop de staaf met de waterpas geplaatst wordt een helling heeft van een halve rechte hoek - zoals soms gebruikt wordt bij het verbinden van balken, profielen, plinten, enz. - de libel in deze waterpas precies in het midden tussen de merktekens staat. Nu vraag je je nog steeds af: waar komt een magneet om de hoek kijken? Nadat de spanning opgevoerd is, volgt de resolutie in het volgende deel.
Een magnetische waterpas voegt de derde hand toe aan het meetproces
De arbeider hanteert dus zijn werkstuk, de muur of een constructiedeel en wil zeker stellen dat het horizontaal of verticaal staat. Hij is mogelijk alleen aan het werk of alle mensen zijn volledig bezet, geen hand is vrij terwijl het